Voorbereiden op de volgende levensfasen?! Echt het helpt. 

 

In de afgelopen weken heb ik intensief gewerkt met een aantal mensen die allemaal bezig waren met hetzelfde vraagstuk: voorbereiden op de volgende levensfase?  En zo ja, hoe?

Geen onbekend thema vanuit de het denken over carrières. Welke ervaringen heb ik nodig om de volgende stap te maken? Om dan vervolgens te constateren dat carrières niet meer de maakbaarheid hebben van de vorige eeuw omdat ‘de wereld’ besloten heeft zich niet aan de uitgestippelde plannen te houden.

De vragen gingen vaak over het door elkaar heenlopen van werk en privé. Hoe opeens de levensfase waarin je je bevindt een veel grotere invloed heeft.  Lievegoed maar ook anderen hebben daar veel onderzoek naar gedaan en over geschreven.

Maakbaarheid?

Pijnlijk was het om te constateren hoe een aantal gesprekspartners zich opeens realiseerden dat leeftijd inwerkt op de gedachte van maakbaarheid van loopbanen. Naarmate de jaren vorderen wordt de tijd die je hebt korter en het aantal mogelijkheden ogenschijnlijk kleiner. Rationeel weet iedereen dat natuurlijk, maar emotioneel toch vaak een pijnlijke bewustwording. Je weet het pas wanneer je het voelt zou Cruijff gezegd kunnen hebben.

Keuzestress

De gesprekken gingen van ‘hopen op een beter verleden’ tot de existentiële angst voor vrijheid wanneer blijkt dat ‘het oude’ eigenlijk niet meer hoeft en het nieuwe zich – ogenschijnlijk – niet aandient. Zien wat er wel is en keuzes maken. Keuzestress.

Bij millenials heb ik in de afgelopen maanden iets vergelijkbaars gezien. Met een 30-tal heb ik intensief gewerkt rond o.a. het maken van keuzes in combinatie met ‘perfect’ zijn in de ogen van anderen. De maakbaarheid is groot ook al zit COVID 19 ze op dit moment flink in de weg.

De opvatting dat alles ‘perfect moet zijn’ belemmert. Wanneer ‘alles’ meteen moet kloppen, remt dat het vermogen om gewoon eens iets te proberen en te ervaren of het klopt. Je kunt er toch ook weer uitstappen en een ervaring rijker zijn? Dat bleek moeilijk te zijn met keuzestress als gevolg. Intensieve coaching biedt dan overzicht en creëert rust.

Mentale vitaliteit en lenigheid

Kan je je voorbereiden op de toekomst? Jazeker. Het gaat over mentale vitaliteit en lenigheid. Het gaat over bewustwording wat echt belangrijk voor je is en dat beweegt mee in de tijd. Durf oude patronen en opvattingen te onderzoeken, deze minder belangrijk te maken en creëer daarmee ruimte voor iets nieuws. Je gaat dingen zien, ervaren die er altijd al waren maar die je niet kon waarnemen omdat jouw opvattingen over hoe het moet zijn in de weg zaten.  Je zult merken dat je purpose ook duidelijke wordt. Voorbereiden op de volgende levensfase heeft zo zijn voordelen.

Existentiële vragen

Elke nieuwe levensfase heeft iets van een greenfield situatie waarbij als je niet oplet het ‘nieuwe’ wordt beoordeeld met de parameters van het ‘oude’. ‘Wanneer je doet wat je deed krijg je wat je had’. Het alternatief is de spanning van het ‘niemandsland’ ervaren. Iets nieuws dient zich aan, sta je er open voor of bevecht je het? Een existentiële vraag.

Voorbereiden

Bereid jezelf voor. Werk aan mentale lenigheid. Beweeg mee en blijf nieuwsgierig naar de nieuwe levensfase. Laat overtuigingen los en stap over je eigen schaduw heen. Durf om te experimenteren. Doe elke 5 jaar jaar een objectieve ijking wat belangrijk is voor jou. Ook als je nu ‘goed zit’.  CrossRoads een methode waarmee je dat zelf kunt doen in de intensiteit die je zelf kiest. Of ga de diepte in en volg de Purposeful Personal Leadership Journey.

Hoe bereid jij je voor? Ik hoor je graag.

Maarten Putz

Wil jij ook deelnemer worden van de  CrossRoads Inner Circle? Klik hier. Je kunt jezelf steeds weer uitschrijven en je gegevens geven we aan niemand anders.