interview
Voorbereiden op een interview? Natuurlijk. Toch kom ik veel executives tegen die dat ‘halfjes’ doen. Zeker als ze nog niet zo lang zonder werk zitten. Soms omdat ze nog in een soort vakantiestand staan en de focus niet hebben. Soms omdat ze het gevoel hebben naar een businessmeeting te gaan waar ze het op hun kennis, ervaring en intuïtie wel redden. Helaas! Zo werkt het niet.

Focus & Mindset
Het gaat om focus en mindset. En daarnaast natuurlijk ook vaardigheden. Je bent iets nieuws aan het doen en je doet het op het speelveld van de ander!

Wat zullen ze vragen? Hoe bouw ik rapport? Welke positie wil ik innemen? Wat wil ik dat ze van mij zien? Vergelijk het maar met een wielrenner die de tijdrit van de volgende dag verkend. Interviews zijn ook topsport.

Waar draait het om?
Selecteurs kijken naar drie aspecten:
1. Kan z/hij het?
2. Kan ik met hem/haar door de deur?
3. Blijft z/hij bij ons?

Op alle drie moet je overtuigend zijn. Bereid je dus in elk geval op het volgende voor:

1.Jouw unieke toegevoegde waarde
Dit is niet het moment voor obligate antwoorden. Wel om ‘to the point’ de essentie van jouw merk te verwoorden. Op zo’n manier dat de voordelen voor de ander duidelijk zijn. En dat je passie en drive laat zien. Dit is toch jouw ‘purpose’?  Laat het aan de wereld zien !

Executive Merkscan
Ben je onzeker over de waarde van jouw merk? Kom eens vrijblijvend en zonder kosten de Executive Merkscan doen.
Deze is speciaal ontwikkeld voor executives en senior professionals. Het levert je direct drie tips op die je meteen kunt implementeren. Klik hier en we maken een afspraak.

2. Persoonlijkheid
Er komen altijd vragen over jouw persoonlijkheid. Vaak met een bochtje: de grootste leerpunten, valkuilen, grootste succes, mislukking etc. Wees altijd positief en buig alles om naar leerervaringen en wat je daarna anders bent gaan doen.

Blijf heel ver weg van lange verhalen over omstandigheden, commissarissen die anders hadden besloten, het hoofdkantoor enzovoort. Gebeurtenissen buiten jezelf plaatsen is niet sterk. Laat eigenaarsschap zien, neem regie!

Napluizen
Wat bij de voorbereiding helpt is om je gesprekspartners goed na te pluizen. Even googlen en je weet wie er tegenover je zit. Denk bij de voorbereiding aan de drie W’s:

  • Waar ligt z/hij wakker van? (Wat moet er opgelost worden?)
  • Wanneer moet ‘dat’ klaar zijn?  (Welke druk staat er op hem?)
  • Wat geeft haar/hem vertrouwen? (Waarom ben jij de oplossing?)

3. Motieven
Geef oprechte antwoorden en verkondig geen prietpraat. Aan jou de opdracht om de link te leggen met wat jouw purpose is en vraag je gesprekspartners er ook eens naar. Dan bouw je aan rapport en wordt het gesprek naar een ander niveau getild.

Purpose
Hoe zit dat eigenlijk met jouw purpose? Weleens onderzocht? Purpose doorleven vormt de essentie om met energie en overtuiging  interviews succesvol te kunnen voeren. Twijfel je? Zoek dan een sparringpartner op die met jou op zoek gaat naar jouw kern.

Mindset & Focus
We zijn weer terug bij het begin. Zorg dat je relaxed en ontspannen het interview in kan. Ruim op tijd zijn en alles uit je hoofd zetten dat niet met het interview te maken heeft. Het is topsport, inhoudelijk kan je het, mindset en focus doen de rest. Veel succes!

Maarten Putz 

 

Steeds als eerste deze Tools & Tips ontvangen? Klik hier. Ik geef je emailadres aan niemand anders en je kunt jezelf uitschrijven.