Executive Career Switch

‘Rapport’ bouwen 

Rapport creëren betekent direct een gelijkwaardige relatie maken. Vertrouwen opbouwen. Wederzijds respect en ontvankelijkheid. Wij willen naar elkaar luisteren.  Dit wordt een leuk uurtje! Het is de vonk die overspringt. Dat is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als er voor jou stress op het gesprek zit. Het zoveelste sollicitatiegesprek waarin het echt moet gebeuren…. Voordat je het weet sta je op zenden zonder op de ander te letten. Of je blijft maar die oude job aanhalen waar je voor jouw gevoel nog iemand was. Hoe bouw je ‘rapport’?

Interesse in de ander

Het begint met oprechte interesse in de ander. Realiseren dat het je bezig bent het (onder)bewuste in de ander te voeden. Met als doel om jou als een gelijke te gaan zien. Mensen houden in elk van mensen die net als zijzelf zijn of wie ze zouden willen zijn. Door een paar dingen te doen heb je direct meer impact.

 1. Begin met een glimlach. Oefen dat zodra je opstaat en in de spiegel kijkt. Het bepaalt je houding.
 2. Onthoud de naam van je gesprekspartner en noem die een paar keer in het begin van het gesprek. Niet ‘hoe doe jij …..’ maar ‘Maarten, hoe doe jij…’
 3. Kijk, observeer wat je ziet en maak daar een persoonlijke opmerking over die iets over jou onthult.
 4. Heb een aantal open vragen gereed waarmee je na de algemeenheden de conversatie opent. Kies je vragen zo dat je de ander in zijn kracht zet. Een paar voorbeelden:
  • Hoe ben je op dit idee gekomen?
  • Waarheen denk je dat …?
  • Wat is jouw invloed op …?
  • Welk advies heb je voor …?
 5. Blijf met al je zintuigen aanwezig en merk wanneer je afhaakt. Schakel direct weer aan.
 6. Spiegel de ander in woordkeuze, gebaren, houding, gelaatsuitdrukking. Het werkt meteen om contact te maken en te blijven houden.
 7. Stem jouw stijl, houding, toon, stemgeluid gebaren af op wat de ander doet. Van communicatie is 93% non-verbaal. Daar valt de meeste impact te realiseren.
 8. Zorg dat de ander zich gewaardeerd voelt. Het enige dat je hoeft te doen is oprechte belangstelling, werkelijk luisteren en geïnteresseerd zijn.

Oefenen

Een truc? Neen hoor, het heeft zijn waarde bewezen.  Kom oefenen als je wilt. Waar wacht je nog op?