Executive Career Switch

Netwerken is voor executives een van de beste methodes om weer aan een baan te komen. Je mengt je in de voor jou relevante groepen en zorgt ervoor dat je jouw merkwaarde goed neerzet. Je wordt bekend, mensen gaan je onthouden, je kunt heel informeel je pitch oefenen zodat je op de momenten dat er gescoord moet worden op je best bent. Maar wat is goed? Wanneer netwerk je succesvol? Als een alfa mannetje of vrouwtje rondlopen en zeggen dat je de beste bent, is niet de methode. Maar wat dan wel? Daar gaat ie. Ik heb er vier gekozen:

Resultaten

  • Je wilt dat de voor jou relevante groep weet wat jouw unieke aanbod is. Het eerste te boeken resultaat is dus om een prettige manier jouw aanbod over het voetlicht te krijgen.
  • Gesprekspartners moeten een beetje van je gaan houden en ontdekken dat er ‘echt contact’ is. Alleen dan blijf je bij hen op het netvlies hangen. Anders is het een plastic ‘super leuk’ bitterballengesprek. Wat laat jij zien?
  • Resultaat nummer drie is om als geloofwaardig op het onderwerp te worden beschouwd. Dat geeft jouw merk positieve lading. Wat voer jij aan om dat te bewerkstelligen? En wat doe je om dat niet overdreven te laten klinken?
  • En dan nog maar eentje: wat is de vervolgactie?

Je weet natuurlijk nooit precies hoe een gesprek loopt. De gouden regel is om niet teveel tegelijk ‘te verkopen’. Een andere regel is om maximaal georiënteerd op de ander te zijn. Niet klef maar oprecht geïnteresseerd. Hoe is je taalgebruik? Bestraffend, kritiserend? Klagend? Toekomstgericht Enthousiast? Energierijk? Neem je de ander mee? Natuurlijk, soms krijg je geen poot aan de grond. Zelfs dan is er nog een resultaat mogelijk: de ander ziet je niet als irritant. Van te voren goed bedenken welke resultaten je zou kunnen boeken helpt enorm om netwerken meer impact te geven. En als er dan 2 of misschien wel 3 van de beoogde resultaten geboekt worden, voel je je ook weer een stuk beter.

Bootcamp, ook iets voor jou?
Je bent in goed gezelschap als je doelgericht netwerken lastig vindt. Je spendeert er veel tijd en energie aan en het levert weinig op. Regelmatig oefen ik met executives de skills en tactieken in individuele sessies. Om net even dat zetje in de rug te krijgen en met impact de markt op te gaan. We kijken dan ook meteen even naar een paar andere elementen uit jouw persoonlijke marketing mix. Meer weten? Mail of bel me.