Executive Career Switch

Merk je al dat jouw merk voor je werkt?  Heb je alles op orde en is alles wat je doet, zegt en uitstraalt congruent?  Of twijfel je? Deze week een blog over de uitkomsten van de merkscan. Ik kijk in de merkscan naar drie dingen:

  1. Jouw unieke aanbod
  2. Jouw unieke persoonlijke stijl
  3. Jouw Persoonlijke Merkcommunicatie

De eerste 20 van dit jaar zijn achter de rug. Wat is de rode draad van de uitkomsten? Hier komt de top 5:

1. Linkedin en CV
LinkedIn en cv en alle andere openbare uitingen zijn niet consistent. Het varieert van jobs die op Linkedin ‘vergeten’ zijn, opleidingen die niet kloppen tot openbare interim profielen terwijl je solliciteert naar een executive positie zonder melding te maken dat je ook interimmer bent. Google jezef en kijk minstens 10 bladzijdes zoekresultaten terug. Recruiters doen dat ook en nemen en passant ook jouw Facebookpagina mee.

2. Aanbod
Zorg voor een duidelijk aanbod: wat los jij op als ze met je aan de gang gaan? Wat is je toegevoegde waarde en schrijf dat vanuit het perspectief van de ‘klant’. Op LinkedIn wil de lezer dat terug kunnen vinden in de summary, in het cv bij het profiel. Voor executives is het vaak moeilijk kiezen omdat het pallet van mogelijkheden zo breed is. Sommigen voelen zich ook wat geremd hierin: ben ik niet te commercieel?  Tussen van de daken schreeuwen en je oriënteren op de ander ligt nog een heel ruim speelveld. Mogelijkheden genoeg.

3. Niet liegen of mooier maken
Je mag niet liegen. En maak dingen ook niet mooier dan ze zijn geweest. Europa is klein en op executive niveau is men over het algemeen heel goed op de hoogte wat er precies aan de hand was toen jij vertrok. En met een paar telefoontjes is de waarheid zo boven water. Iedereen op dit niveau weet dat je soms een deuk kan oplopen waar je eigenlijk heel weinig aan kunt doen. Ga er volwassen mee om.

4. Aanvullend netwerk bouwen
Bouw een nieuw aanvullend netwerk op. Opvallend was dat veel executives binnen het bestaande netwerk blijven opereren en daar maar in beperkte mate buiten komen. Veel van jullie concentreerden zich ook uitsluitend op de executive search firms en vergeten dat je ook bij de potentiële eindklant ‘warm contact’ kunt worden. Echt een gemiste kans. Zeker omdat je niet meer zo snel gebeld wordt. Met wat handige moves kan je snel een goed aanvullend netwerk bouwen waarmee het scoren aanzienlijk eenvoudiger wordt.

5. Opvallen
Zorg dat je op – een goede manier – op Linkedin opvalt. Dat is niet het suf doorzetten van leuke plaatjes van een ander. Dat kan door slim te acteren in groepen, met posts om te gaan, jouw profiel te accentueren.

Doe ook de merkscan en investeer een uur van jouw tijd. Geheel vrijblijvend en zonder kosten. We zetten alles op een rijtje en kijken waar je aan impact kunt winnen. Heel nuttig als je al een tijdje bezig bent en begint te twijfelen. Het levert je direct een aantal zinvolle acties op.  Klik hier en we maken een afspraak.

Maarten Putz