Executive Career Switch

Eerste worden, of toch weer tweede? Het blijft de gemoederen bezighouden. Ik werk er heel veel aan met executives. Is er een geheim elixer wat je kan drinken?  Een recept dat gegarandeerd succes oplevert? Het heeft in elk geval met veerkracht te maken. En mogelijkheden blijven zien. Een executive met wie ik werkte had zich buitengewoon goed verdiept in de branche, het bedrijf, had filialen bezocht, insiders gesproken en haalde met gemak de laatste ronde. En werd het niet.  “We hadden een euro op zijn kant kunnen zetten en het was voor ons om het even welke kant hij op zou vallen”. In elk geval goed voor de moraal maar je koopt er niets voor. En toen deed hij het volgende. Hij had bij zijn onderzoek ontdekt dat er een paar enorme gaten in de markt zaten. En dat er twee spelers zijn, die daarin zouden moeten stappen. En dat ogenschijnlijk niet deden. We hebben dat kort doorgesproken en gekeken hoe je de kansen kon verzilveren. Wat is de tactiek, hoe vlieg je het gesprek aan, wat voor soort argumenten? Hoe vertrouw je op synchroniciteit? En aldus geschiedde. De DGA wilde direct een afspraak en van het een kwam heel snel het ander. Onder de pannen met een mooie functie. We hebben uitgebreid teruggekeken wat hier nu aan het werk is geweest. Het is de kern van de Merkmethode:

  1. Als je tot in de kern gelooft dat jij het verschil kan maken op jouw onderwerp ben je onverslaanbaar.
  2. Precies weten wat jouw doelgroep nodig heeft.
  3. Volledig geloofwaardig zijn op jouw aanbod. Je cv, Linkedin profiel, aanbevelingen, alles ondersteunen die geloofwaardigheid.
  4. Je in de ander verplaatsen. Waar is hij/zij in het gesprek? Bij die gespreksfase en die energie aanhaken.
  5. Oefenen: jezelf in de markt zetten is iets wat de meeste executives niet gewend zijn. Veel doen dus én feedback organiseren. Het betaalt zich terug.
  6. Timing: soms een beetje geluk hebben maar over het algemeen weet je al uit jouw netwerk contacten wat er ongeveer speelt. En wanneer een mail of telefoontje op zijn plaats is.
  7. Durf: stap er gewoon op af en breng jouw verhaal en vergeet niet het doelpunt te maken.

Zo word je eerste. Er is heel veel dat je snel kan leren. Maak eens een afspraak en ik maak zonder kosten een merk scan. Zodat je daarna met focus succesvol verder kan. Jij wilt toch ook eerste worden?