Netwerken dé methode om aan een nieuwe job te komen. Zichtbaar worden in jouw doelgroep. Dat zijn de organisaties waar je wilt werken en de bureaus die een rol bij de bemiddeling spelen.  We merken dat inmiddels de exclusiviteit van de bureaus in alle segmenten afneemt. Het loont dus de moeite om een ‘warm contact’ te zijn bij jouw ‘eindklant’ !

We schreven dat al in 2016 en in 2021 is het nog steeds waar. Recent onderzoek van LDC (november 2020) laat zien dat Netwerken de no 1 ‘kansvergroter’ is bij het verkrijgen van een baan.

Maar hoe doe je dat netwerken? Hoe zorg je er nu voor dat het niet een gedwongen leuren wordt?

Netwerken heeft een paar doelstellingen. Ten eerste om jouw unieke toegevoegde waarde onder de aandacht van jouw doelgroep te brengen.

Daarnaast kan je meteen jouw unieke stijl laten zien. Als derde is het voor jou een enorme bron van informatie. Wat speelt er? Welke uitdagingen? Wat is een mogelijke ingang? Welke searchers gebruiken ze?

Een paar tips om jouw netwerk activiteiten meer impact te geven.

  1. Definieer een relevante doelgroep voor wie is jouw aanbod relevant is
  2. Met wie kan je een relatie leggen? Wie kan je introduceren?
  3. Werk 3 netwerkstrategieën uit om in contact te komen. Netwerken rond een onderwerp is een uitstekende. Wat wil je van de ander leren? Wat kan hij/zij van jou leren? Je gaat niet over vacatures praten maar over een onderwerp dat jullie beide interesseert en dat direct gekoppeld is aan jouw unieke aanbod. Uitvinden wat jouw mogelijkheden zijn? Klik hier en we maken een vrijblijvende afspraak.
  4. Maak per gesprek een doelstellingenmatrix. Wat wil je dat jouw gesprekspartner onthoudt? Wat wil jij weten? Hoeveel additionele contacten wil ik?
  5. Bedenk van tevoren je houding. Wees geïnteresseerd in de ander en maak jezelf niet klein. Je hebt wat te bieden.
  6. Bouw altijd een methode in om weer contact op te kunnen nemen.  Bijvoorbeeld door eens in de zoveel tijd een update te geven over het onderwerp waar jij mee bezig bent?

Netwerken heeft een planmatige kant, het is ook een spel van schijnbaar toevalligheden. Meestal weet je pas achteraf wat de betekenis van bepaalde ontmoetingen is.  Een geïnteresseerde ontvankelijke houding vormt de basis voor succes.

Benieuwd hoe jij jouw merk tijdens het netwerken beter kunt laten glanzen? Kijk dan eens naar het programma CrossRoads. Netwerken vormt een centraal onderdeel, juist voor mensen die het niet gewend zijn of moeilijk vinden. Tien modules aangevuld met interactieve online werkcolleges (max 7 deelnemers), een intensief werkcollege om een LinkedIn profiel te maken dat scoort én je helpt bij het netwerken. Stop met aanmodderen en kijk eens even hoe CrossRoads je kan helpen.

Waar wacht je nog op?

Maarten Putz

 

Wil je gratis deelnemer worden van de CrossRoads Inner Circle? Klik hier en je ontvangt minimaal eens per maand tips en berichten uit de community. Je kunt jezelf steeds uitschrijven en ik geef je adres aan niemand anders.