Fris en Fruitig de arbeidsmarkt bewerken. Zo schreef ik dat in 2016. Zorg er voor dat je snel de ellende achter je hebt gelaten. Er zijn relatief weinig vacatures en ook weinig aanbod van goede kandidaten. Daarnaast is de inhaalslag op het gebied van demografisch profiel zeker in het hogere segment merkbaar. Mannen van boven de 50 zijn duidelijk minder in trek. Terwijl toch ook die groep nog een jaar of 20 gaat doorwerken. Maakt de samenleving toch wat minder inclusief dan waarschijnlijk de bedoeling is.

Perspectief maken 
Het is ook pijnlijk. Een aantal sectoren en functies kunnen zomaar afgesloten zijn. Bijvoorbeeld doordat de nasleep van COVID jouw sector nog jaren in de malaise blijft zitten. Of omdat de inhaalslag je voortdurend uitsluit. Verzet de bakens, blijf er niet in hangen is mijn advies.  Dit is de realiteit, gewoon accepteren en op zoek gaan naar andere mogelijkheden. Ga kijken waar wel voor jouw unieke toegevoegde waarde betaald gaat worden. Hoe ziet die toegevoegde waardeer eigenlijk uit? Wat los jij op? Waarom willen ze met mij werken en niet een ander? Hoe word je een grote vis in een kleine vijver. Dat is de meest wezenlijke onderzoeksvraag.

Mentale schotten verschuiven
Begin met de buitenwereld en werk dan naar binnen toe. Ga eerst netwerken om uit te vinden wat jouw magneet is. Welk stuk uit jouw toegevoegde waarde spreekt aan? bij welke doelgroep? Het maakt je bewust van je eigen kracht. En je komt in beweging. Letterlijk. Het is vraagt een flinke mentale inspanning. Nieuwe mogelijkheden binnen een oud referentie kader toetsen? Zorg dus dat jij je zelfonderzoek hebt gedaan. CrossRoads is een aanpak die je daarbij helpt. 

Roze wolk en Realisme
Maak met de gegevens uit de markt in het achterhoofd de reis naar binnen. Wat wil ik, wie ben ik, wat kan ik. Mijn ervaring dat dit gedeelte in deze volgorde niet alleen sneller gaat, je maakt realistisch keuzes. Niks mis met een roze wolk, maar wel lastig als je na een maand of 7 ontdekt dat jouw missie kansloos is. En dat het geld aan het opraken is. Dat is een harde landing die je niemand gunt.

Markt bewerken is Werken
En dan gericht aan de gang. Profielen op orde en een slimme ‘omnichannel’ strategie implementeren. ‘Omnichannel’? Ja ook voor persoonlijke arbeidsmarktcommunicatie. Het is een leuk en systematisch proces.  Dat kan je leren en LinkedIn kan wonderen voor je verrichten.

Succesgroepen
Doe het niet alleen. Binnen CrossRoads kan je bijvoorbeeld deelnemen aan Succesgroepen. Met max 7 deelnemers  werken we aan de thema’s waarde deelnemers mee zitten. Vaardigheden, dilemma’s, netwerk tactieken. Practisch, to the point én ook fijn om te delen wat je overkomt en tips te krijgen. Je hoeft de reis niet alleen te lopen.

Maarten Putz 

Minimaal eens per maand publiceren we tip, tools en ervaringen uit de CrossRoads Inner Circle. Wil je ook deelnemen aan de Inner Circle? Klik hier. Je kunt jezelf steeds weer uitschrijven en ik geef jouw gegevens aan niemand anders.