interviewvragen

Interviewvragen die je heel graag wilt ontlopen? Ik heb met een aantal executives een lijstje gemaakt en ben ook in de wereldwijde bronnen gedoken. Een paar dagen griep heeft zo zijn voordelen. Deze week de eerste drie interviewvragen.

1.  Legt u eens aan een kind van 9 in drie zinnen uit hoe het internet werkt?
Het is test om te zien of iemand in staat complexe informatie eenvoudig over te brengen. Dit soort vragen komt in ‘tig’ varianten voor. “Wat verklaart de rentestand?” is een leuke vraag aan een CFO die je uit de tent wilt lokken. “Wat is de essentie van de volmaakte supply-chain?” Hoe reageer jij op dit type professioneel ‘sarren’? Dat is natuurlijk de essentie van deze interviewvraag.

2. Hoe lang rommel jij door in deze functie voordat we succes gaan zien?
Let op de woordkeuze. De vragensteller duwt je hiermee gelijk in de verdediging. Ik rommel helemaal niet! De alfa types zitten gelijk op 125% keteldruk. Dat is dus de eerste test. De tweede zit hem erin hoe realistisch jij jezelf kent en of je eerlijk durft te zijn.

Kort of lang?
Zeg je 1 week dan laat dat zelfvertrouwen zien maar of dat ook geloofwaardig is? Meestal niet. Maak je de periode lang dan is jouw toegevoegde discutabel. Waarom een knoeier inhuren?  De reactie van de vraagsteller op jouw antwoord zegt overigens veel over het klimaat binnen die organisatie.  Mag je fouten maken? Mag je leren? Krijg je hulp? Een perfecte uitnodiging eens diep in het organisatie DNA te kijken. Gebruik deze kans.

Welke opties heb je?

“Ik ga net zolang door totdat de resultaten er zijn”. Dan communiceer je in elk geval doorzettingsvermogen. Een variant: “ik rommel want van mijn fouten leer ik. En daardoor lever ik eerder resultaat”.  Das mooi want het laat zien dat je geen houwdegen bent die blind geweld toepast om het resultaat te bereiken.

Alfa male
Solliciteer je binnen een ‘alfa-male’ organisatie dan is zelfreflectie niet handig. Jij moet alles weten en kunnen. “Ik geloof niet falen, ik kijk altijd naar wat wel kan”.  Stel je op weg naar huis wel de vraag of je bij deze organisatie zult passen.

3. Wat is de laatste keer dat u in uw werk onheus bent behandeld?
Die is lastig want je kunt er niet omheen. Je zal met wat negatiefs moeten komen om geloofwaardig te zijn. Drie veel voorkomende basispatronen in antwoorden zijn:

  • Slachtoffer gedrag. Veel executives hebben die neiging. Zeker als deze vraag je gesteld wordt kort na je ontslag. Niet doen. Je maakt jezelf klein.

 

  •  Buiten jezelf plaatsen. Het zijn de omstandigheden, anderen, de markt, de ECB, tafelmanieren in het algemeen en de stand van yen ten opzichte van de dollar. Alsof er geen enkele relatie is tussen jouw gedrag en de situatie waar je terecht in bent gekomen.  Mensen die dit gedrag laten zien gebruiken het woord ‘je’ wanneer ze ‘ik’ bedoelen. Een slecht teken. Het laat zien dat je er niet bij was, en ondanks je c – suite positie geen impact hebt???!!

 

  •  Beschuldigen. Dit hangt vaak samen met de rol van slachtoffer. De frustratie is nog steeds groot en om de woede in actie om te zetten wordt gekozen voor de beschuldiging. De interviewer kan daardoor tot achter je ruggengraat kijken en dat is niet in je voordeel. Niet doen dus.

Voorbereiden en feedback vragen 
Wat zijn je opties? Prepareer twee voorbeelden voor dit soort intervieuwvragen en laat daarin zien wat jouw aandeel was, hoe je regie hebt genomen en wat de uiteindelijke oplossing is geworden.  Bedenk ook wat je met de kennis van nu anders zou doen. Breng alles positief, en laat ook zien wat er wel gelukt is. Oefen het met een buitenstaander en laat hem/ haar oordelen of inhoud, lichaamstaal, mimiek, woordgebruik congruents is.

Geloofwaardigheid

Van communicatie is maar 7% inhoud, de rest zit in al die andere dingen. En die bepalen de geloofwaardigheid van jouw communicatie. Alleen een buitenstaander kan je daar feedback over geven. Eens vrijblijvend oefenenmet lastige interviewvragen? Klik hier.

Maarten Putz

Elke twee weken publiceer ik tips en tools rond het thema executive careers switch. Wil je die steeds als eerste in je e-mailbox ontvangen? Klik dan hier. Ik geef je e-mailadres aan niemand anders en je kunt jezelf steeds weer uitschrijven.