interviewvragen

Interviewvragen deel II zijn opgesteld met een aantal executives en opgedoken uit de spelonken van het world wide web. En er zijn mij er veel toegestuurd. Een speciale selectie lastige interviewvragen voor jou.

1.Welke vraag wil je niet dat wij stellen?
Een inkoppertje.Je kunt je er makkelijk uitredden als je het voorbereid hebt. Het is verkapt een vraag naar zwakke punten of deukjes in het cv. Goed voorbereiden, niet alles omzetten in een sterkte of klagen maar laten zien wat je ervan geleerd hebt.

2.Waarom bent u niet gepromoveerd naar de Board? Wat was de uitkomst van het assessement?
Het kussen wordt om de drie jaar opgeschud en je kunt er zo maar naast zitten. Als regel is er dan executive assessment georganiseerd door een Zuidaskantoor dat vervolgens ook actief is als headhunter. Uiteraard zijn er “Chinese walls” maar iedereen die China een beetje kent weet dat een volkstribunaal een hele lange arm heeft.  Inderdaad, ik ben niet erg onder de indruk van de kwaliteit van de meeste assessments. Wat te doen?

Ombuigen
Sowieso de boys te vriend houden. Je komt ze namelijk altijd tegen. Wees opbouwend kritisch en buig het om. Zit je bij andere bureaus dan weten die dat het assessment heeft plaatsgevonden en in de slechte gevallen ook nog wat de uitkomst is geweest.
Ook hier is het codewoord ombuigen. Je kunt het over de boeg gooien van omgeving en de condities waaronder jij succesvol bent. Een andere insteek kan zijn geloofwaardigheid. Jij hebt in de afgelopen jaren zoveel moeten ‘reorganiseren’ dat je onhoudbaar bent geworden. In alle gevallen buig je het om naar iets wat relevant is voor de nieuwe positie. Tot slot is er nog de route wat je ervan geleerd hebt.

3. Pakt u direct projecten op of vraagt u eerst toestemming?
Hier zitten nog wel wat kantjes aan. Iedereen snapt dat het antwoord op deze interviewvraag situationeel is, soms vraag je toestemming, soms pak je direct door. Goede interviewers maken het je lastig door afhankelijk van jouw antwoord 180 graden de andere kant op te gaan. Vraag je toestemming dan vinden ze je geen ondernemer, ga je de andere kant op dan beginnen ze opeens over risicomanagement. Wat te doen?

Lees het systeem
Ook hier is voorbereiding alles. Wat vertelt de organisatie DNA jou? Wat voor een soort cultuur hangt er. Lees het FD, google de top en je komt snel veel te weten. Doe onderzoek in je netwerk. Een paar telefoontjes geven je zoveel inzicht!

Voor mijn onboarding cliënten is het managen van verwachtingen een tweede natuur geworden. Dat is ook bij deze interviewvraag de beste insteek. “Ik zou in mijn eerste weken gevraagd hebben over wat voor een zaken mijn baas geconsulteerd wil worden. Daardoor weet ik dus hoe hij denkt, waar hij wakker van ligt en kan ik de afweging maken of ik hem erbij betrek. Aan de hand daarvan besluit ik”. Daar valt toch niets tegenin te brengen?

Meer impact met jouw merk!
Alles draait om goed snappen in welk sociaal systeem je aan het vroeten bent. Jouw antwoorden op de interviewvragen geven lading aan jouw merk. Je bent de nieuwe speler op de rots, hoe kan jouw merk daar het beste tot zijn recht kan komen? En hoe verkoop je het zonder jezelf geweld aan te doen?

Executive Merkscan
Speciaal voor senior executives en senior professionals heb ik de executive merkscan ontwikkeld. Ook eens uitvinden hoe jij jouw merk meer impact kan geven? Hoe je strakker in die interviews kunt zitten? Klik hier en we maken een afspraak voor een gratis Executive Merkscan. Het levert je direct drie inzichten op die je gelijk kunt implementeren.

Maarten Putz

Elke twee weken publiceer ik tips en tools op het gebied van executive career switch. Deze steeds als eerste in je emailbox ontvangen? Klik hier. Ik geef je emailadres aan niemand anders en je kunt jezelf steeds uitschrijven.